Op de Nieuwendijk

Tekst & fotografie: Piet Hermans

Het Hart van de Stad is voor de redactie de afgelopen weken al een gevleugeld begrip geworden. Voor Amsterdammers is het nieuw. Nog voor de lancering van de nieuwe stadskrant gingen wij de straat op om op de Nieuwendijk aan voorbijgangers te vragen: waar denkt ú aan bij Het Hart van de Stad?


Paul (72) ‘Ik werk als buschauffeur op sightseeing tours in Amsterdam en wacht nu op een “aflos”. Zodoende heb ik even tijd om de stad in te gaan op zoek naar een gouden strik voor bij mijn smoking. Voor bijzondere gelegenheden zeg maar. Op onze stadstours rijden we altijd langs het Leidseplein, en voor mij is dat Het Hart van de Stad. Al ligt dat hart, met al die werkzaamheden op dit moment, even een tijdje op de intensive care.’

Nel (67) ‘Ik woon met mijn man iets verderop. We zijn allebei gepensioneerd en maken geregeld een wandelingetje door de stad. Gewoon over de Nieuwendijk richting Dam, even bij de Bijenkorf naar binnen, en dan weer terug. Niks de rust en de stilte van een park, we houden van de drukte en de gezelligheid. Gezelligheid is waar het om draait, dat is voor ons Het Hart van de Stad. En zo’n wandelingetje is ook nog eens goed voor je gezondheid.’


Zoë (links) en Karlijn (allebei 15) ‘Voor een opdracht van school mogen we een dag besteden aan een culturele activiteit, waarover we dan een verslag moeten schrijven. Daarom waren we vanmorgen in het Rijksmuseum en de rest van de dag gaan we lekker shoppen. Het Hart van de Stad is voor ons de Kalverstraat, de Dam en de Nieuwendijk. Hier voel je de hartslag van de stad; dit is het centrum waar het altijd druk is en waar iedereen komt.’


Yoav (28) ‘Ik kom uit Israël en kom juist terug van een reis door India. Daar heb ik ook deze muts gekocht van een Indiase olifant. Ik heb een stopover van één dag in Amsterdam en daarna vlieg ik naar huis. Ik was hier al eerder en ik vind Amsterdam fantastisch. Voor mij is Het Hart van de Stad elke Amsterdamse coffeeshop, het maakt niet uit welke je kiest, ze zijn allemaal goed. Dat is waar je andere backpackers ontmoet en nieuwe contacten maakt.’