op de nieuwmarkt

 

We staan op de Nieuwmarkt en vragen aan voorbijgangers of het noemen van de namen van twee vroegere buurtbewoners, Van Rijn en Six, hen iets zegt.

Tekst en fotografie: Piet Hermans

Károly (72) woont sinds 1983, bijna vijfendertig jaar, in een zijstraat van de Nieuwmarkt. ‘In die tijd dacht ik dat ik thuis kwam, maar daarin heb ik me aardig vergist. Ik ben links en anarchistisch en tegenwoordig zijn die mensen behoorlijk vastgeroest. Ik word hier gezien als een rare gast, maar zie dat vooral als compliment. Woonde Six niet op de Kloveniersburgwal in dat grote huis? En ik hoop dat je met Van Rijn niet Rembrandt bedoeld. Die vraag stel je aan een gastarbeider, die weten niks. Six en Rembrandt leefden allebei in dezelfde tijd, in de Gouden Eeuw, en ook nog eens bij elkaar om de hoek. Het lijkt me dan voor de hand liggend dat Six toen ooit gezegd heeft: doe mij maar een paar schilderijtjes. Six woonde niet op de Kloveniersburgwal? Dat was Trip zeg je? O ja, het Trippenhuis. Nou ja, Trix of Strip, het klinkt bijna hetzelfde. Logisch dat ik dat door elkaar haal.’

Bep (67) woont in Zandvoort en is met een vriendin en de hond aan het wandelen in Amsterdam. ‘Zo kwamen we op de Nieuwmarkt terecht. Van Rijn en Six? Heeft Geert Mak onlangs niet een boek over Six geschreven? Ik heb het nog niet gelezen, maar lees graag en het staat op mijn lijst. En Van Rijn is wel een gemakkelijk, veel voorkomende, echte Hollandse naam, al zegt het mij niet gelijk iets. Hij is beroemder dan Six zeg je? Oh wacht, dan bedoel je Rembrandt van Rijn! Maar Six en Van Rijn zou ik niet direct met elkaar in verband brengen. Dat wordt dan vast in het boek van Geert Mak beschreven, dus een extra reden om daar binnenkort eens aan te beginnen.’

 

Edward (28) woont inmiddels zes jaar in de Barndesteeg en dat bevalt hem goed. ‘De centrale ligging is prettig. En ook de levendigheid, al heeft dat voor- en nadelen. Het kan wel eens lastig zijn wanneer je behoefte hebt aan wat rust want dat is waar ik woon haast onmogelijk; de Barndesteeg wordt veelvuldig gebruikt als doorsteek van de Wallen naar de Nieuwmarkt. De namen Van Rijn en Six zeggen me niks. Buurtbewoners in de Gouden Eeuw? Nee, er gaat geen belletje rinkelen. O ja, nu je het zegt, Rembrandt van Rijn! In de Jodenbreestraat staat natuurlijk het Rembrandthuis.’

Puck (25) woont sinds twee jaar in een zijstraat van de Geldersekade. ‘En dat bevalt heel goed. De Nieuwmarkt is een heel gezellige buurt. Lekker divers wat betreft winkels, restaurants én mensen. Maar Six en Van Rijn? Ik woon hier nog niet zo lang dus ik ken niet veel oud buurtbewoners. Uit de Gouden Eeuw? Ik dacht dat je buurtbewoners bedoelde van nog niet zo lang geleden. Dan heb je het waarschijnlijk over Rembrandt van Rijn. Die heeft hier in de Waag de Anatomische Les geschilderd. Ik ken het verhaal achter het schilderij, van de crimineel die op de snijtafel eindigt als studiemateriaal voor medische studenten. En ik heb het schilderij ook ooit in het museum gezien. Maar de naam Six is mij onbekend.’