Bakkie met je Buur – De Doffer

Compleet verknocht aan deze stad

In het hart van de stad stikt het van de leuke buren. Toch kennen veel bewoners elkaar amper. Hoog tijd voor wat Mokumse gezelligheid! In Bakkie met je buur gaan twee buurtbewoners die elkaar niet kennen op koffiedate. Reinald en Zerline troffen elkaar in café De Doffer in de Runstraat. Was er sprake van een burenmatch?

Tekst: Sophie Verschoor

Fotografie: Piet Hermans

Reinald Ykema Westerhuis (32) verhuisde zeven jaar geleden vanuit Amstelveen naar de Egelantiersstraat. ‘Hartje Jordaan en toch een oase van rust. Als ik drie passen naar links zet, sta ik op de Prinsengracht, omringd door toeristen. Zet ik drie passen naar rechts dan hoor ik de vogeltjes fluiten. Het is net een dorp hier. Op straat begroeten we elkaar zelfs. Uniek! Ik ga mijn buurtje wel missen hoor.’ Binnenkort verhuist Reinald voor zijn werk naar New York. ‘Ik hoop een appartement te vinden in Brooklyn, daar hangt diezelfde sfeer als in de Jordaan. En zo lang het kan, hou ik mijn huis hier aan. Ik mag dan een import-Amsterdammer zijn, dit is wel mijn stad.’  

Mede hart-van-de-stad-bewoner Zerline Henning (25) is eveneens import. Zeven jaar geleden, verhuisde ze voor haar studie vanuit Eindhoven naar Amsterdam. Ze begon haar Amsterdamse avontuur in de studentenwijk Uilenstede, belandde vervolgens in het containerdorp bij de Bijlmerbajes en woont inmiddels al twee jaar aan de Krom Boomssloot, vlakbij de Nieuwmarkt. ‘Als liefhebster van oude gebouwen had ik het niet beter kunnen treffen. In Eindhoven is alles nieuw, hier struikel je over de historie.’ Naast die interesse in architectuur is deze voormalig antropologiestudente ook geïnteresseerd in de mens. ‘Ik vind het leuk om mensen te bestuderen en te horen wat hen beweegt. Zo’n bakkie met je buur is daarvoor de perfecte gelegenheid.’

De ontmoeting

Vlak voor aanvang vond Reinald het ineens toch wel een beetje spannend, vertelt hij aan de telefoon. ‘Waarom had ik me hier ook alweer voor opgegeven? Wat nu als we elkaar helemaal niks te melden hebben?’ Hij trof Zerline op het terras van De Doffer in de Runstraat. ‘Toen ik eenmaal tegenover haar zat, was het eigenlijk meteen relaxt. De ijsbreker? Volgens mij ging het in die eerste minuten zowaar over het weer, haha! Hoe cliché wil je het hebben? Het was de hele dag zonnig geweest maar inmiddels kwamen er dreigende wolken aan. Nou ja, totaal oninteressant natuurlijk. Maar het weer blijkt nog altijd een prima onderwerp om het gesprek op gang te brengen. Daarna ging het gelukkig al snel over onze prachtige stad.’   

Het gesprek       

Zerline: ‘Meteen werd duidelijk dat we allebei compleet verknocht zijn aan deze stad. We hebben het onder andere gehad over wat ons hier dan zo gelukkig maakt. Zo vertelde ik hem dat Amsterdam voor mij nog altijd symbool staat voor ruimdenkendheid en tolerantie. Als je je in Eindhoven net even wat anders kleedt, word je al nagekeken. In Amsterdam kun je bij wijze van spreken in een clownspak over straat zonder dat iemand ook maar op- of omkijkt. Hier heb je de vrijheid je leven in te delen zoals jij dat wil. In de dagelijkse omgang met andersdenkenden worden minder beperkingen opgelegd. Die vrijzinnigheid heeft Amsterdam in mijn optiek deels te danken aan de samenkomst van mensen met allerlei verschillende achtergronden. Met al die diversiteit om je heen, word je vanzelf ruimdenkend.’

Reinald: ‘Ook voor mij geldt: de mensen maken deze stad, en hoe meer nationaliteiten hoe beter. We moeten er echter wel voor waken dat de ras-Amsterdammer niet verdreven wordt. Ik heb Zerline verteld over mijn tachtigjarige onderbuurvrouw tante Bep, een geboren en getogen Jordanese waarbij ik regelmatig een kopje koffie drink. Zonder mensen zoals zij verliest deze stad haar karakter.’

Buurttips

Hun liefde voor de stad gaat ook door de maag, zo bleek bij het uitwisselen van buurttips. Reinald: ‘Ongelooflijk, ze kende Café Bern nog niet!’ Zerline: ‘Een heel fijne tip, want ik ben gek op kaasfondue. Op mijn verjaardag ga ik mezelf daar op een etentje trakteren.’ Reinald zal voor vertrek naar New York ook zeker nog een bezoekje brengen aan de favoriete winkel van Zerline. ‘Op het Spui blijkt een koekjeswinkel te zitten, Van Stapele Koekmakerij, waar ze één soort chocoladekoek verkopen. Super grappig dat Zerline daarmee kwam, want ik ben dus echt gek op dit soort monowinkels met maar één product. Vlak bij die koekmakerij zit bijvoorbeeld ook de Amsterdam Duck Store, waar ze alleen maar badeendjes verkopen. He-le-maal geweldig vind ik dat! Het zou zomaar kunnen dat ik na mijn New York-avontuur in Amsterdam een monowinkel begin.’   

Burenmatch?

Zerline: ‘Wat een ontzettend leuk experiment was dit. Het was absoluut een burenmatch. Nieuwe mensen leren kennen is toch eigenlijk altijd tof?’ Ook Reinald zou het zo weer doen. ‘Ik heb via deze weg iemand ontmoet die anders waarschijnlijk niet zo snel op mijn pad was gekomen. Een bijzonder leuke ervaring. Alleen al voor het adres van die koekjeswinkel ben ik haar eeuwig dankbaar!’