Deel je Buurt II

 

Tekst: Dionijs de Hoog

In de rubriek ‘Deel je buurt’ deze keer twee fantastische initiatieven: één waar we ons in de binnenstad gelukkig mee kunnen prijzen en één van buiten de binnenstad, die we hier ook zouden moeten hebben! Deelplatform Djeepo maakt van je lege zolder een geldmachine en bij HeenenWeer zorgen ze goed voor de minder validen uit de buurt.

DJEEPO

Wat?

Djeepo is een deelplatform dat mensen die spullen willen opslaan samenbrengt met mensen die ruimte over hebben in huis. Weer een voorbeeld van deeleconomie die w`el wekrt!

Waarom?

Ongeveer zes jaar geleden ontstond het idee voor Djeepo toen de oprichter een vriend in nood opslagruimte aanbood in Amsterdam. Die vriend vond het te veel moeite om helemaal naar de plek te rijden waar hij zijn spullen gratis kon opslaan en huurde opslagruimte bij een commercieel bedrijf. Uiteindelijk was hij daarmee veel duurder uit. Zo was de kiem voor het bedrijf gelegd. Kennelijk was er een vraag die op een eenvoudige en winstgevende manier kon worden beantwoord.  

Hoe?

Door iemand voor een relatief laag bedrag opslagruimte aan te bieden bij buurtgenoten die zelf niets met hun ruimte doen. Snugger, want door de toegenomen druk op de binnenstad gebruik je zo een potentieel dat anders ergens aan de rand van de stad moet worden gevonden. O, en: buurtgenoten leren elkaar zo kennen en (hopelijk) vertrouwen.  

Waar?

Waar beter dan in het dichtstbevolkte land van (West-)Europa, waar beter dan in de dichtst bevolkte stad in dat land? Djeepo is opgestart in de Nieuwmarktbuurt en is dus een initiatief uit onze eigen binnenstad. Juist in Amsterdam is relatief veel opslagruimte op een kleine oppervlakte. Tegelijkertijd heeft het buurtinitiatief internationale ambities. Djeepo wil al snel gaan uitbreiden en als eerste buitenlandse steden staan respectievelijk Londen, Parijs en Berlijn op de rol.

Wie?

De oprichter is Jaap Sybenga – oorspronkelijk uit Arnhem maar met een hart voor Amsterdam. Inmiddels is zijn onderneming uitgebreid met vier man. Bovendien zijn er nog vier investeerders betrokken. Wilt u ook investeren? Mail naar jaap@djeepo.com.

HEENENWEER

Wat?

Stichting HeenenWeer verbindt Buurtbewoners ‘met een mobiliteitswens’, oftewel minder valide bewoners die op korte termijn een ritje moeten maken naar bijvoorbeeld de dokter of een specialist, op een door hen gekozen moment met een vrijwillige chauffeur.

Waarom?

Ongeveer drie jaar geleden ontstond het idee voor HeenenWeer in Stadsdorp De Pijp. Daar werd duidelijk dat de leden, maar ook andere bewoners uit de buurt, zich te vaak met problemen geconfronteerd zagen als het op mobiliteit aankwam. Als je echt niet ver kunt lopen, is boodschappen doen al een uitdaging. Met HeenenWeer wordt de tocht naar de fysiotherapeut, de dokter of de markt opeens heel gemakkelijk. Zo kan iedereen weer meedoen met de buurt.

Hoe?

Een anonieme geldschieter heeft het mogelijk gemaakt om de organisatie te laten draaien. Ook de Postcodeloterij heeft aan dit sympathieke project bijgedragen. De organisatoren hadden de beschikking over twee elektrische City A100s en kregen vervolgens nog een Canta cadeau. Zo bestaat het wagenpark nu uit drie kleine auto’s.

Waar?

Dit unieke project is opgezet in stadswijk De Pijp/Rivierenbuurt. Voor zover wij kunnen zien is het een jaloersmakend initiatief. Dat willen wij ook in de binnenstad! Het Hart van de Stad gaat kijken wat de oprichters in het stadshart kunnen betekenen.

Wie?

Titia van Grol en Mia Bouwhuis hebben Stichting HeenenWeer opgezet om hun buurtgenoten weer helemaal mobiel te maken. Zij zijn meer dan trots op hun project, dat pas sinds half mei van dit jaar draait en ze hopen op uitbreiding. Wilt u bijdragen? Mail dan naar heenenweer.secretariaat@gmail.com en laat het Titia en Mia weten.