Kunst & Media

De mooiste stadsgezichten

Stadsarchief – Vijzelstraat 32

Kijk Amsterdam 1700-1800

De mooiste stadsgezichten

Tentoonstelling 15 september 2017 – 14 januari 2018

Deze tentoonstelling met de mooiste tekeningen uit de 18e eeuw laat een stad zien waar wordt gehandeld en gewandeld, waar koetsen en karren ratelen over de keien en schuiten worden volgeladen. De Dam, de grachten, de kerken en pleinen, de Amstel en het IJ: het is allemaal onmiskenbaar Amsterdam. In de Eeuw van de Rede groeide de behoefte om de stad en haar inwoners nauwkeurig te documenteren. Kunstenaars als Jacob Cats, Reinier Vinkeles, H.P. Schouten en Jan de Beijer namen de tijd om hun omgeving tot in detail te vereeuwigen. Zo komt het leven en werken in de stad heel dichtbij op de tentoonstelling Kijk Amsterdam 1700-1800. Kijk Amsterdam is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Amsterdamse topografische kunst uit de 18e eeuw.