Mijn Binnenstad: Benno Leeser

Tekst: Anne-Rose Mater-Bantzinger

Benno Leeser (62) werkt sinds 1973 – op 1 september 45 jaar – bij Gassan Diamonds, in 1945 opgericht door zijn grootvader Samuel Gassan. Hij is sinds 1983 president-directeur. Bij Gassan Diamonds komen jaarlijks tussen 350 en 400 duizend bezoekers, onder wie veel toeristen. Leeser is geboren en getogen Amsterdammer en desondanks Feyenoordfan.

Restaurant

‘Mag ik er twee noemen? Le Ciel Bleu en Piet de Leeuw. Ik ken Onno Kokmeijer, chef-kok van Le Ciel Bleu in het Okura, goed. Het eten is altijd fantastisch. Ik eet er vaak aan de chef’s table in de keuken. Dat kan met maximaal tien mensen. Dan kun je meekijken. Piet de Leeuw in de Noorderstraat is ook altijd goed. Heel Amsterdams. Ik eet er graag kalfslever, of een tongetje.’

Café

‘Vroeger kwam ik wel eens in La Bastille aan de Lijnbaansgracht. Daar kon je lekker over voetbal praten.’

Broodjeszaak

‘Van Dobben in de Korte Reguliersdwarsstraat. De broodjes zijn uitzonderlijk lekker en goed belegd. Soms eet ik vier broodjes, met twee glazen melk. Als we terugkomen van zes weken vakantie in Zuid-Frankrijk, kan het voorkomen dat we naar Dobben gaan voordat we de koffers uit de auto halen.’

Kerk

‘De Uilenburger Synagoge, bij ons in de Nieuwe Uilenburgerstraat. Onze dochter Debora is er getrouwd met Dustin Huisman. We hadden er laatst een prachtige ontvangst met Chopard. Verderop in de straat is de voormalige Boas Diamantfabriek, waar ons bedrijf sinds 1990 is gevestigd. In hetzelfde gebouw heeft mijn grootvader Samuel Gassan van 1924 tot 1936 gewerkt als diamantsnijder.’

Museum

‘Het rijks is prachtig. Tot begin juni is daar de expositie High Society met portretten van de high society van weleer. Ze dragen prachtige juwelen, maar wij hebben tijdens de opening dubbel gelet op Choices by DL in de giftshop. Dat is de juwelenlijn van onze dochter Debora.’

Favoriet vervoermiddel

‘Ik zal eerlijk antwoorden: mijn auto.’

Mooiste standbeeld

‘Het beeld van mijn grootvader Samuel Gassan, oprichter van het bedrijf. Het is in 1990 gemaakt door beeldhouwer Frank Rosen, toen we naar de oude diamantfabriek verhuisden. Het staat hier op de eerste etage.’

Mijn buurt

‘Oud-Zuid heeft een fijn, dorps karakter. We wonen dichtbij Schiphol, dichtbij het centrum, dichtbij de Dam waar alles bij elkaar komt.’

Favoriete speciaalzaak

‘Duikelman in de Ferdinand Bol. Als je iets nodig hebt voor in de keuken, hebben ze alles. In zes verschillende uitvoeringen.’

Met pek en veren de stad uit

‘De klagers in het centrum. Ze wisten dat het druk was toen ze er gingen wonen.’

Een avond stappen met

‘Mijn eigen vrouw Kitty.’

Favoriete Amsterdammer

‘Mijn familie. Het is de bedoeling dat Gassan een familiebedrijf blijft. De kinderen hebben al wat aandelen. Ik zei vroeger dat ik op mijn negenenveertigste zou stoppen. Nu voorspel ik geen leeftijd meer.’

Ik voel me Amsterdammer

‘Omdat ik er geboren ben en omdat ik er heel gelukkig ben.’

Toerisme in Amsterdam

‘Toeristen vinden onze overzichtelijke stad geweldig. Want we hebben aantrekkelijke musea, rondvaartboten. Maar ik mis visie van het gemeentebestuur op hoe om te gaan met de drukte in de stad. Ik pleit voor een wethouder van toerisme, die luistert naar alle partijen, die alles positiever bekijkt en zorgt voor een betere regulering.’