Tien ‘fantastische vragen’ aan de gedroomde burgemeester

Foto: Tom Feenstra

Lieve burgemeester,

Wat fantastisch dat u er bent – u was voor ons de gedroomde burgemeester. U heeft al laten zien dat u een stevige aanpak niet uit de weg gaat. Daar zijn we blij mee, want juist in de binnenstad is die meer dan nodig. Nu dromen wij verder over een binnenstad die weer ‘werkt’. Wij denken dat u die dromen waar kan maken – daarom juist aan u tien ‘fantastische vragen’. Het zijn de vragen van buurtbewoners en u hebt er een aantal vast al eerder gehoord. Hier zijn ze, van mild naar stevig:

  1. Ongewenst gedrag in de Amsterdamse binnenstad heeft geen gevolgen. In andere steden en landen haalt niemand het zich in zijn hoofd om zich op straat zo te gedragen als dat in Amsterdam kan. Zou het niet fantastisch zijn als Amsterdam ook in andere landen op subtiele wijze gaat communiceren dat er bij ons gewoon regels zijn?

  2. Communiceren met dronken mensen via posters heeft geen enkele zin. Daarmee zijn er onvoldoende triggers om gewenst gedrag uit te lokken, een poster voldoet niet als positief voorbeeldgedrag. Mensen zijn kuddedieren: iedereen doet elkaar na. Zou het niet fantastisch zijn als er voldoende handhavers aanwezig zijn? – en dan niet van in de vorm van hosts, want die maken, hoe goed hun bedoelingen ook zijn, te weinig indruk.

  3. Mensen nemen sneller iets aan van bekenden dan van onbekenden. Horeca-eigenaren zijn in andere landen actief bezig met het voorkomen en managen van overlast. Voorbeeldgedrag wérkt, dat weten we inmiddels heel goed: als de meeste mensen zich normaal gedragen, gaat iedereen daarin mee. Zou het niet fantastisch zijn als het personeel van kroegen hun bezoekers tot de orde roepen?

  4. In een stad als Bombay – net even groter dan Amsterdam – gaan alle bars strikt om 1 uur dicht. Niemand gaat daar binnen of buiten staan schreeuwen, omdat iedereen weet dat de politie dan langs komt en het café sluiting of een boete boven het hoofd hangt. Zou het niet fantastisch zijn als de politie daar ook bij ons streng op gaat handhaven?

  5. Wat ook enorm zou helpen is als het in Amsterdam niet zo makkelijk gemaakt zou worden om eindeloos op straat te hangen. Sinds het rookverbod in de horeca lijkt het alsof de terrassen 24 uur per dag open zijn. In een stad als Barcelona durven ze wel maatregelen te nemen en gaan terrassen in sommige wijken absoluut om 10 uur dicht – rokers of niet. Zou het niet fantastisch zijn als dat bij ons ook zo zou zijn?

  6. Praten met winkeliers in de binnenstad over het matigen of stoppen met de verkoop van alcohol lijkt een mooie stap, maar wij voorzien dat dit weinig gaat opleveren. Sommige winkels draaien zelfs puur op de verkoop van blikjes bier aan toeristen. Dat betekent dronken volk op straat en minder omzet voor de horeca. Zou het – voor de plaatselijke horeca én voor de rust en veiligheid in de binnenstad – niet fantastisch zijn om het alcoholverbod daadwerkelijk te gaan handhaven?

  7. Steeds vaker lezen we dat over de Wallen alleen nog maar drommen dronken toeristen langs ramen met Oost-Europese vrouwen trekken. De huidige rosse buurt is in geen enkel opzicht meer het visitekaartje van een tolerante stad die op een volwassen manier met prostitutie omgaat. Zou het voor Amsterdam niet fantastisch zijn als u de raamprostitutie in de binnenstad volledig verbiedt?

  8. Om voor ons onduidelijke redenen is er onder uw illustere voorganger besloten om het politiebureau in de Beursstraat te sluiten. Niet lang daarna bleek dit een slecht idee en toen is politiebureau Nieuwmarkt iets uitgebreid. Zou het niet fantastisch zijn als er weer een volledig functionerend politiebureau zou zijn in het drukste en meest criminele stukje Amsterdam?

  9. Hoewel het een onmogelijke opgave lijkt voor uw college, is het elders wel mogelijk: het bepalen van een maximum aantal toeristen. In Venetië doen ze dat bijvoorbeeld door poortjes te plaatsen op de drukste punten. Die stad bestaat overigens niet meer – het is nu één grote hang-out voor toeristen geworden. Zou het niet fantastisch zijn als wij die ontwikkeling voor kunnen zijn en alvast aan crowd management gaan doen door poortjes te plaatsen op de drukste punten?

  10. Vroeger konden de bewoners in de wintermaanden even ademhalen. Er was een pauze van zo’n drie maanden; van januari tot maart was het iets rustiger. Ideaal om met de gekte van de rest van het jaar overweg te kunnen. Wat een droomscenario – zou het niet fantastisch zijn als we – net zoals vroeger – drie maanden pauze hadden?